KAŞARLI SUCUKLU PİDE

by admin on 13/10/2010

Kaçımız dışarıda yediği o lezzetli pideleri, o güzelim lahmacunları evinde yapmak istemez ? Peki kaçımız bunu evinde denedi ve başarısız olmadı ? :) Evde olmaz demeyin mutlaka deneyin. Küçük oğlum evine ekmek yapma makinası aldığından beridir, hamurla oldukça haşır neşir olmaya başladı. Bilimum ekmek tariflerini ekmek makinasında denedi fakat bu mevzu artık yetmediği için artık kendi eliyle hazırladığı ekmekleri ve pideleri fırınında / ocakta pişiriyor. ( Pita, lavaş, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek, tost ekmeği, biberli ekmek bunlardan bazıları ) En büyük derdi hazırladığı hamurları güzel bir taş fırında pişirememe. Malumunuz hamur kadar pişirmekte oldukça önemli bir mesele. Taş fırınlar yüksek bir ısıyı homojen olarak hamura uyguladığı için,ekmekler hem daha lezzetli hemde daha yumuşak olmaktadırlar.

Oğlum şu sıralar evlerindeki fırında kullanabileceği bir pizza taşı araştırıyor. En azından taş fırına bir şekilde ulaşabilmeyi ümit ediyor. Yeni tecrübeler edindikçe sizlerle paylaşacaktır mutlaka. Geçen gün misafirleri için pide hazırlamış ve siz değerli okuyucularımız için resimlemiş. İlerleyen günlerde etli ekmek, peynirli pide, ıspanaklı pide,  lahmacun, pratik lavaş tariflerini sizler için hazırlıyor olacağız.

Tecrübeyle sabittir ki en güzel yemek sevdiklerinizle yenilen yemektir. Sevdikleriniz için lezzetli yemekler hazırlayıp her birlikte afiyetle yemeni dileğiyle..

Malzemeler

  • 500 gr un
  • 350 ml ılık içme suyu
  • 20 gr yaş maya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 kg taze kaşar peyniri
  • 1/2 kangal sucuk
  • 8-10 adet çarliston biber

Yapılışı

Öncelikle suyun 100 ml’i kadarını bir kaba / bardağa koyup içine mayayı ve şekeri ilave edin. 2-3 dk bekleyip maya iyice eriyene kadar karıştırın. Mayamız üstünde köpükler oluşuncaya kadar bekleyecek bu şekilde mayayı çalışır hale getirmiş oluyoruz – takribi 10 dk yeterli gelecektir – Bir kaba unu ve tuzu koyup hafifçe karıştırın. Üstüne kalan su ve mayalı suyu ilave edip tüm malzemeler iyice karışana kadar iyice yoğurun – minimum 15-20 dk. – Her markanın unu farklı oranlarda su kaldırdığı için hamura su ilave ederken bunu lütfen gözardı etmeyin. Hamurumuz mutlaka yumuşak olmalı. Kulak memesinden daha da yumuşak olması makbul.  Eğer ekmek makinanız varsa malzemeleri makinada da karıştırabilirsiniz –

Hamuru yoğurduktan sonra 1.fermantasyon için bir kaba koyun ve üstünü strec film veya folyo veya kendi kapağıyla kapatın. Genelde 1-1.5 saat içinde ilk fermantasyonu hamur tamamlar. Ama genel olarak hamur 2 katı büyüklüğüne eriştiğinde 1. fermantasyon tamamlanmış demektir. Hamuru o zaman çıkarın ve hafifçe gazını almak için 4-5 defa yoğurup, bölmek üzere masaya alın.

Hamuru küçük bir mandalina büyüklüğünde olacak şekilde yuvarlayıp altını unladığınız bir tepsinin içine dizin. Sonrasında üstlerini nemli bir bezle örtün ki üstleri kurumasın. 10 dk dinlenmeye bırakın.

Bu şekilde 2. fermantasyon sürecine girmiş olan hamurları bir merdane yardımıyla oval bir şekilde fırın tepsinizin büyüklüğüne göre açın hamuru çok yıpratmayın çok ezip büzmeyin. Hamurun kalınlığı 3-4 mm civarı olmalı. Çünkü 2.fermantasyon sürecine giren hamur fırına girince de bir miktar kabaracak. Eğer çok kalın açarsanız ekmek formatında pidelerle karşılaşabilirsiniz..

Açtığınız hamurların içine doğradığınız kaşar,sucuk ve biberleri yerleştirin

Ve dikkatli bir şekilde kenarlarını katlayın. Katlarken hamurun zarar görmemesine dikkat edin yoksa eriyen kaşarlar tepsinize akacaktır.

Hamurun kenarlarına yumurta sarısı veya erimiş tereyağ sürdükten sonra önceden ısıttığınız 250 C ‘lik fırında pideleri kızartın. Takribi 15 dk ‘ de pideler pişmektedir. Pideler çıktıkça bir tepsiye alın ve üstünü bir örtüyle kapatın ki kurumasın. Bu tariften yaklaşık olarak 10-12 tane pide çıkacaktır. Afiyet olsun..

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru