KURUTULMUŞ TAZE FASULYE YEMEĞİ

by admin on 16/02/2011

Eskiden tabi konserve , sera sebzesi vs olmadığı için, büyüklerimiz yazın yenilen sebzeleri kışında yiyebilmek için kuruturlarmış. Mesela rahmetli babannemiz biraz daha abartır, maydanozu bile kuruturmuş :) Şu an baktığınızda özellikle İstanbul için konuşmak gerekirse, yaz kış ayrımı olmadan her türlü sebzeyi meyveyi bulabiliyorsunuz. Artık herşey içiçe geçmiş durumda. Ama yiyeceklerin yetiştikleri mevsimde tüketilmesi tavsiye ediliyor buna da dikakt etmekte fayda var.

Sebze kurutma,  genelde havası kuru kış memleketlerinde kullanılan bir yöntemdir. Kışın, yaz yemeklerini tatma keyfinin dışında, aslında birazda gereksinim haline gelmiş bu yöntem. Sivas’tan örnek vermek gerekirse, kışın düzgün sebze,meyve bulmak mümkün değildi. Hatta bugün bile gitseniz kış sebzeleri olan kereviz, karnıbahar bulamayabilirsiniz.

Alışık olduğumuzdan kurutulmuş sebzeler halen bizim evde çok tüketilir. Özellikle kurutulmuş biber & patlıcan dolması favorimizdir. Annemiz, taze yeşil fasulyeyi de kuruturdu. Tertemiz çarşaflar üzerinde ve gölgede… Şu an birçok yerde bulabilirsiniz hazır olarak. Kuru sebzeler genelde etli pişirilir. Sonuçta tazeliğin lezzeti olmayacağından et ve salça ile tat verilir.

Malzemeler

  • 1/2 kg. kurutulmuş fasulye
  • 250 gr. kuşbaşı  et
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

1- Eti tencereye alarak pişirmeye başlayın. Et suyunu  çekip, kavrulmaya başlayınca 1/2 çay bardağı su ilave edip biraz daha pişirin.

2- Soğanı küp küp doğrayıp, tencereye ilave edin ve soteleyin.

3- Salça ve pul biberi de ete ekleyip hafifçe kavurun.

4- Ayrı bir tencerede  4 su bardağı suyu kaynatın. Fasülyeleri ipi ile ( Fasülyeler ipe dizilmiştir.) suya batırarak yaklaşık 10 dk. kaynatın.

5- Fasulyeler yumuşayınca süzün ve 1 kez soğuk suya tutun.İpinden sıyırın.

6- İpten sıyırdığınız fasülyeleri diğer tencereye aktarın ve etle beraber iyice karıştırarak pişirmeye devam edin. İçine 2 su bardağı sıcak su ilave  edin ve fasulyeler pişene  kadar kısık ateşte tutun.

7- Pişmesine yakın, tuzunu ilave edin, suyunu kontrol edin ve altını kapatın.

Not: Bu yemek ne çok sulu ( çorba gibi ) ne de susuz olur. Hafif sulu, sebze ve eti görünür durumda servis yapılmalıdır.Afiyet olsun

{ 4 comments… read them below or add one }

Nurgul October 3, 2011 at 00:21

ALLAH razi olsun sizden bu yemegi bize ogrettiginiz icin.En kisa zamanda deneyecegim ins.Elleriniz dert gormesin.Saglikla kalin

admin October 7, 2011 at 08:21

Afiyet olsun :) Sevgilerimizle

gülşah January 4, 2013 at 14:54

acaba fasulyenin kurutulmuş halimi yarım kg. yoksa taze halimi yarım kg.
Fasulyenin kuru halinin yarım kgı epey çok oluyorda kafam karıştı.

admin January 6, 2013 at 22:57

Kurutulmuş haliyle yarım kilo olacak. O kadar fazla göründüğüne bakmayın :) suda haşlandığında zaten normal boyutlara gelecektir. Sevdiğimiz yemeklerden birisidir. Umarım sizde beğenirsiniz. Afiyet olsun..

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru