KEKİK (ZAHTER) SALATASI

by admin on 05/10/2011

Merak etmeyin yalnız değilsiniz :) Hatay’lı dostlarımızdan duyduğumda bende aynı tepkiyi vermiştim, Yahu kekiğin salatası mı olur ? diye.. Evet oluyormuş hemde süper oluyormuş :)  Genelde birçoğumuz kekiği kuru olarak kullanıyoruz ve ete, tavuğa, yemeklere katıp lezzeti arttırmaya çalışıyoruz.  Taze kekiği açıkcası kullananı pek görmedim..

Kekiğe Hatay’da Zahter denilmekteymiş. Antep tarafında da Zahter diye bir karışım var onu bilahere anlatacağım..

Hatay’ın kekiği bildiğimiz kekiğe göre daha az aromalı ve tadı biraz daha farklı. Bu kekiği ilk gördüğümde bunun çok güzel çayı yapılır ve zeytinyağında bekletilerek çok güzel kekik sosu yapılır diye düşünmüştüm. Çünkü mesela bir Assos dağ kekikiğini tatmışsanız ne dediğimi çok daha iyi anlarsınız. Kekiği koyduğunuz torbanın ağzı hafifçe açık kalsa bile, kekik kokusu evin her tarafına yayılır. Aroması çok fazla olduğu için çayı daha acı olur belki sosu da yapılamayabilir.

Zahteri kuru olarak kullanabileceğiniz gibi salata tarifimizde kullandığımız gibi konserve türevi şekliyle kullanabilirsiniz. Aynı konserve hazırlar gibi taze kekiği zeytinyağına basıyorlar ve bekletiyorlar vs. Tarifin en altında konserver Zahter’in bir resmini görebilirsiniz..

Zahter’i aynı zamanda zeytin salatasında da kullanabiliyorsunuz. İskenderun’un inanılmaz lezzetli çizik yeşil zeytini ve çekilmiş kimyon ile karıştırıp zeytin salatası yapılıyor gerçekten çok güzel bir tad. Sanırım kırma zeytinlerin hazırlanması için biraz daha zaman varmış. Zeytinler geldiğinde bir salata yapıp size tarifini vereceğim.

Malzemeler

  • 1 tane orta boy domates
  • 4 tane taze yeşil soğan
  • 10-14 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • İsteğe göre tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı konserve kekik (Zahter )

Yapılışı

1- Küçük küçük doğradığınız domatesleri ve yeşil soğanları, ince ince kıydığınız maydanozları ve kekiği bir kaba alın

2- Ayrı küçük bir kapta zeytinyağı ve pul biberini karıştırıp malzemelere ekleyin ve iyice karıştırın.

3- Salatayı, bir salata tabağına aldıktan sonra üstüne nar ekşisini gezdirdikten sonra servis yapabilirsiniz..

Zahter

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru