MUHAMMARA

by admin on 10/10/2011

İlk olarak, bundan yaklaşık 4-5 sene önce  bu lezzetle tanışma fırsatım olmuştu. Sevgili Aslı arkadaşım sağolsun bir sabah kahvaltı için getirip bizlere ikram etmişti. O an Güneydoğu mutfağına karşı saygım sevgim bir kez daha artmıştı.. Neredeyse parmaklarımızı yiyorduk muhammara yiyelim derken :) Babası Antepli olduğu için evlerinde sıkça yapılırmış.

Gel zaman git zaman internet & yemek tarifleri kitaplarından yararlanarak evde birtakım denemelerim oldu ama o lezzetin yanından bile geçemedi. Tabi market malzemeleriyle ve tam tarifi bilmeyince doğal olarak o lezzete ulaşılamıyor :) Doğal olarak sonrasında artık yapmadım ama güzel bir muhammara’nın lezzeti gönüllerde yer edindi bir kere ..

Hatırlarsınız nar ekşisi ve zahter için Hatay’daki dostlarımızla irtibata geçmiştim, o zaman domates ve biber salçası da sipariş ettim. Tabi aslında bulmuşken çok şey sipariş ettim :) Dil, örgü peynirleri, künefe,zeytinyağlı defne sabunu vs vs ( inanılmaz bir şehir bilahere ayrı bir makalede uzun uzadıya yazacağım )

Getirttiğim yöresel salçalarla tekrardan denediğimde gerçekten ortaya oldukça lezzetli bir yiyecek ortaya çıktı değmeyin keyfime :) İsterseniz kahvaltıda , isterseniz meze olarak tüketeceğiniz bu yiyeceğin iştah açtığı aşikar o yüzden dikkatli olmanızda fayda var. Bazı yörelerde bu yiyeceğe benzer yiyecekler yapılmakta acıka / acuka, cevizli kahvaltılık vs. Ama bence muhammara’nın yeri tartışılmaz..

Resmi çekerken 2 farklı formuyla sizlere göstermek istedim. Öncelikle ekmeği kızartıp üstüne sürüyorsunuz müthiş oluyor bir de ekmek Trabzon ekmeğiyse.. Bitmedi :) Çiğ köfte gibi yapıp Lavaş’ın içine koyup dürüm yapıyorsunuz müthiş ötesi oluyor. Aslında Lavaş tarifimizde hazır bir ara onu da yayınlayacağım sonrasında artık müthiş ikili sahnelerde:) Afiyet olsun..

Malzemeler

  • 2 dilim ekmek ( tost ekmeği büyüklüğünde )
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1,5 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 ,5 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1,5 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Gerekirse tuz ( Ev tipi salça kullanacaksanız tuzlu olduğu için ek tuz kullanmanız gerekmiyor )

Yapılışı

1- Rondoda iyice çektiğiniz ekmekleri, cevizi ve salçaları bir kapta karıştırmaya başlayın

2- Ardından baharatları, nar ekşisini kaba ekleyin ve yine karıştırın

3- Zeytinyağını ekleyip tüm malzemeler birbirine iyice karışana kadar karıştırın ( 4-5 dk ) Biraz da çiğ köfte gibi yoğurduktan sonra servis edebilirsiniz..

 

Bu tarifte tuz kullanmadım salçalar ev tipi olduğu için. Malzeme miktarlarını kendi damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz ama yaptığım denemelerde en iyi sonucu bu şekliyle aldım.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru