ÇERKEZ TAVUĞU

by admin on 07/02/2013

Size epeydir çerkez tavuğu yapmak istiyordum. Doğru düzgün bir tarif olsun diye araştırdım ve nihayetinde annemin ablasının- Rahmetli Melahat Teyze – çok eski kadın dergilerinden birinde rastladım bu güzel tarife. Derginin ismi ” DİŞİ KUŞ ” . 1950 yılından kalma. O kadar güzel bilgiler var ki…O zamanki insanların ne kadar zarif, naif ve özel olduklarını dergiyi okurken görebilirsiniz. Bir kadının ihtiyacı olan herşey. Dikiş, nakış, ev düzenlemesi, yemek, çocuk bakımı ve terbiyesi, görgü kuralları ( ! ) , masa adabı vs.  Aşağıda 1950 yılına ait çerkez tavuğu tarifi okuyacaksınız. Dilini değiştirmeden aynen yazacağım. İnanılmaz lezzetli bir çerkez tavuğu yiyeceksiniz. Kişniş müthiş bir nefaset kattı. Afiyet olsun.

Malzemeler

  • 1 semiz tavuk
  • Yarım kilo ceviz içi
  • Biraz kırmızı biber ( 1 yemek kaşığı )
  • Kişniş ( 1 yemek kaşığı )
  • Tuz ( 1 tatlı kaşığı )
  • 1 dilim bayat ekmek

Yapılışı

1- Tavuk haşlanarak pişer, suyu azalınca indirilir. Tavuk kemiklerinden ayırılır ve didiklenerek bir kayık tabağa konur.

2- Ceviz içine kırmızı biber, kişniş ve tuz konarak döğülür.Bir tabağın içine yağı sıkılır. ( Şu andaki cevizin içini sıkmak pek mümkün olmadı. Ya da cevizimiz pek yağlı değildi. )

3- Ceviz iyice döğüldükten sonra tavuğun tencerede kalan suyunun bir mikdarı ile bir dilim bayat ekmek ıslatılır.

4- Islatılan ekmek ezildikten sonra, tavuk suyu ve ceviz içi ile bir bulamaç haline getirilir.

5- Bu bulamaç kayık tabaktaki tavuğun üstüne dökülerek etlerin üstü kapatılır.

6- Daha evvelden sıkılan yağ da üstüne gezdirilerek iştah açıcı bir manzara verdirilir.

Not : Arzu edilirse ceviz döğülürken 3 diş sarmısak ve bir çorba kaşığı sirke de ilave edilir.Birçokları bunu tercih eder.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru