TİRAMİSU

by admin on 29/04/2011

Sevgili Ferize’den aldığımız güzel bir tatlı tarifi. Geçen hafta yapmış olduğumuz Çorlu ziyaretimizde güzel yemeklerin üstüne bir de bu tatlı gelince mideler bayram etmişti :) Aslen bir İtalyan lezzeti olan bu tatlı, artık klasikleşmiş durumda. Hatta hakkında bir takım hikayelerde var .

İtalya gezimizde rehberimiz, en iyi Tiramisu’nun Napoli merkezde -şimdi adını hatırlayamadığım- bir pastanede yenileceğinden bahsetmişti. Eskiden mafya üyelerinin uğrak yeri !! olan bu yer en güzel Tiramisu’yu yapıyormuş. Napoliye gittiğimizde o pastaneye gittik ve Tiramisu sipariş ettik. Tiramisu geldi.. Şekil süper ama tadı İstanbul’dakilerden çok farklı hatta hafif acıydı bile. Biraz konunun detayına indiğimizde Tiramisu’nun orjinalinde aslında çok daha farklı malzemelerde yapıldığını öğrendik. Tarifler bize gelene kadar sanırım malzemeler de değişiyor lezzetlerde. Şu andaki Tiramisu tarifiyle, damak tadımıza uygun, oldukça lezzetli bir tatlı ortaya çıkıyor, tecrübeyle sabittir. Ama orjinalini yapmak istiyorsanız da tarifin en altında detayları bulabilirsiniz.

İtalya demişken aklıma yediğimiz binbir çeşit pizzalar geldi.. Onlar gerçekten müthişti. Kalın hamurdan yapılan , mideleri fesata uğratan pizzalardan sonra lahmacun inceliğinde :) müthiş lezzetli pizzalar geziyi şölen havasında geçirtmeyi başarmıştı :) Neyse konudan konuya atlamayalım derken bir konuyu daha belirtmeden geçemeyeceğiz.. Bu resim sanırım bugüne kadar sitemiz için çektiğimiz en iyi resim diye düşünüyoruz. Bakıp bakıp “tablo gibi ya” diyoruz :) Umarım sizde beğenirsiniz. Afiyet olsun..

Malzemeler

  • 1 adet hazır kakaolu pasta keki ( pandispanya )
  • 1 kg süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 250 gr labne peyniri
  • 1 su bardağı nescafe ( 1 tatlı kaşığı nescafe + 1 su bardağı sıcak su )
  • Süslemek için kakao, çilek, çikolata sosu

Yapılışı

1- Öncelikle tatlımızda kullanacağımız muhallebiyi yapmamız gerekiyor. Bir tencereye süt, yumurta, un ve şekeri ekleyip orta ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Muhallebi kaynamaya başlayınca 1-2 dakika daha karıştırın ve tencereyi ocaktan alın.

2- Ocaktan aldığınız tencereyi 1-2 dakika daha dışarda karıştırmaya devam edin ve labne peyniri tencereye ekleyip tüm malzemeler iyice karışana kadar karıştırın.

3- Pasta kekinin alt kısmını yayvan bir tabağın içine yerleştirin

4- 1/2 su bardağı hazırladığınız nescafe’yi bir kaşık yardımıyla gezdirerek kek’i ıslatın ve muhallebinin yarısını taban kekinin üstüne dökün ve heryere gelecek şekilde yayın

5- Pasta kek’in diğer parçasını muhallebinin üstüne yerleştirin ve kalan nescafe’yi aynı şekilde gezdirerek keki ıslatın

6- Kalan muhallebiyi en üste dökün ve her yere gelecek şekilde yayın, düzeltin. Muhallebi iyice soğuduktan sonra Tiramisu’nun üstünü kakao ile süsleyebilirsiniz. Muhallebi soğumadan kakao serpiştirirseniz kakao eriyip görüntüyü bozabilir.

Facebook’taki sevgili okuyucularımız sağolsunlar Tiramisu’nun orjinalinde kullanılan malzemeleri iletmişler. Malzemeler şu şekilde ;

Savoyer biscuit  ( Pasta keki yerine )
Mascarpone peyniri ( Labne yerine )
Espresso kahvesi ( Nescafe yerine )
Eğer tercih ederseniz Amaretto Likörü’de ekleyebiliyormuşsunuz

{ 2 comments… read them below or add one }

Duygu April 29, 2011 at 11:00

Harika görünüyor gerçekten.. Ellerinize sağlık.. Geçenlerde Çaylı Bademli Kek tarifinizi denedim, muhteşem oldu. Verdiğiniz ölçüler ve püf noktaları çok açıklayıcı ve yararlı. En kısa zamanda Tramisu tarifinizi de deneyeceğimden emin olabilirsiniz. Sevgiler…

admin April 29, 2011 at 12:06

Teşekkürler Duygu hanım :)

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru