PATATES PİYAZI

by admin on 01/11/2011

Esas vatanı Güney Amerika olan patates, 1500’lü yıllarda Avrupa’da ve 1800’lü yıllarda da Türkiye’de yetiştirilmeye başlanmış. Oldukça lezzetli ve  besleyici olan patates, içerdiği mineral ve vitamin bakımından da oldukça zengin bir yiyecek. Özellikle şeker hastaları ve diyetlerde önerilen bir yiyecekmiş tabiki haşlama şekliyle..

Özellikle en sağlıklı tüketme şekli haşlaması olsa da kızartmasına bayılmayan yoktur sanırım. Çıtır çıtır kızartılmış yanında ketçap ve mayonezle sunulan bir patates kızartmasına kim hayır diyebilir ? :) Bazen evde yapıyoruz aslında tarifini de ilerde yazmak isterim kare doğranmış patatesler yağda kızartılıp kekik vb. baharatlarla şenlendirilir ve kahvaltı sofrasının baştacı olur.

Görüldüğü üzere sebzelerin bir suçu yok ne varsa bizde var :) İnternetten araştırdığım kadarıyla patates’in en yararlı kısmı kabuğun hemen alt tarafında kalan kısımlarıymış. Bu yüzden uzmanlar patates’in kül ya da buharda haşlandıktan sonra kabuklarının soyulmasını öneriyorlarmış. Aslına bakarsanız kimi zaman özellikle elma patates formatında fırında hafif yağda kabuğuyla tüketiyoruz. Patatesleri iyice yıkadıktan sonra kabuğuyla da tüketilebilir..Fırında yapılırsa da hem az yağlı hemde vitamin kaybı olmadan tüketilebilir.

Kızartmadan o kadar çok bahsettim ki, aşağıdaki masum patates tarifi gerekli ilgiyi görmedi ama siz bana bakmayın aşağıdaki şekliyle gerçekten çok lezzetli oluyor. Sivastayken rahmetli annemiz bol bol yapardı özellikle kış aylarında.. Oldukça pratik bir tarif. Soğan doğal antibiyotik, patates keza besleyici doyurucu vitamin mineral deposu, pul biber metabolizmayı hızlandırır, karabiberde hazmı kolaylaştırır daha ne olsun ?

Malzemeler

  • 3 adet büyük boy haşlanmış patates
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1,5 çay kaşığı karabiber

Yapılışı

1- Haşlanmış patatesleri ezin.

2- Soğanı küçük küçük küp şeklinde doğrayın.

3- Patatesle karıştırın ve içine tuz ve pul biberi,karabiberi ekleyip ,iyice karıştırın.

4- Et ve tavuğun yanında servis yapabilirsiniz.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru