MERCİMEK KÖFTESİ

by admin on 19/01/2012

SAKLI LEZZETLER TV YAYINDA

Uzun zamandır devreye almayı planladığımız videolu tarifler serisinin ilkini bugün yayınlıyoruz.. Umarım beğenirsiniz. İlk çekim olması sebebiyle varsa eksiğimiz / yanlışımız affola :) Ancak, neden birçok blogun videolu tariflere bir başlangıç yapıp sonrasında vazgeçtiklerini bu çekim sonrasında çok daha net anladım. Oldu? Hayır olmadı :( daha yakın çekim yapmamız gerekiyordu, e ışık yetersiz, offf tamam sahneyi tekrardan alıyoruz 3-2-1 kayıtttt :) Normalde tarif 1 saat içinde hazır olurken, çekim ön hazırlık, deneme çekimleri, gerçek çekim, montaj, youtube’a ekleme vs. 4-5 saati buldu sanırım :) Sağolsun kardeşim bu konularda bana yardımcı oldu da çıldırmadan çekimi tamamladık. Bundan sonra anketteki yemekleri istek sırasına göre yayınlıyor olacağız zaman buldukça tabi. Mercimek köftesi aslında 3. sıradaydı ama benim favori yiyeceklerden bir tanesi olduğu için hafif iltimas geçtik:) Resimli tariflere her zaman olduğu gibi devam edeceğiz hatta sırada bekleyen 3-4 tarifimiz mevcut. Afiyet olsun.

Not : Bu tarif rahmetli annemizin annesinden öğrenmiş olduğu bir tarif. Tarifi ilk yazdığımızdaki şeklini aşağıda bulabilirsiniz.



Annem, babamın görevi nedeniyle 1938’de Kahramanmaraş’ta bulunmuş. Kahramanmaraş’ta mercimek köftesini öğrenmiş. Küçüklüğümden beri bildiğim bu yemeği, İstanbul’da hiçbir komşumuz bilmezdi. Annemin mercimek köftesi belkide yöresinde öğrendiğindendir, gerçekten çok beğenilirdi. Ben de annemden gördüğüm gibi yaptığımdan çevremdeki herkes çok beğenir. Birçok toplantı ve özel günlerde, özellikle istenir. Umarım beğenirsiniz..

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Yarım bağ maydanoz
  • 5 dal yeşil soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ + 1 yemek kaşığı margarin veya dolu dolu 2 yemek kaşığı margarin
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası ( isteğe bağlı )
  • 1 tatlı kaşığı köfte baharı ( isteğe bağlı )

Yapılışı

1 – Mercimeği soğuk suyla iyice yıkayıp süzdükten sonra, bir tencereye koyun. Üstüne 2 su bardağı soğuk su ve 1/2 tatlı kaşığı tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra haşlamaay başlayın

2- Mercimek lapa kıvamına gelene kadar haşlamaya devam edin ( 20-25 dk ). Lapa kıvamındayken üstüne bulguru katıp karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağı söndürün ve demlenmeye bırakın ( 20-25 dk )

3- Bu arada soğan küçük küp şeklinde doğranarak bir tavaya konulur. Üstüne margarin ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra içine salça ve  pul biber eklenir ve 2-3 dk. karıştırıldıktan sonra ocak kapatılır.

4- Demlemeye bıraktığımız mercimekler ve soğanlar bir tepsiye boşaltılır. Bu karışıma karabiber, kimyon ve kalan tuz eklenerek ( istenirse köfte baharı ) yoğrulmaya başlanır. Tüm malzemeler birbirine karıştıktan sonra ( 5 dk ) ince ince doğranmış yeşil soğan ve maydanozları ekleyip yine yoğurulur. 1-2 dk’da bu şekilde yoğurulduktan sonra elinizle şekil vererek altına kıvırcık marul koyduğunuz, tabakta servis edilir. Yanına limon, domates,biber ve salatalık ekleyebilirsiniz…


{ 10 comments… read them below or add one }

PINAR July 16, 2010 at 17:26

Çok güzel görünüyor, çok severim mercimek köftesini.
En kısa zamanda deneyeceğim, teşekkürler..

Filiz December 22, 2012 at 21:02

Harika oldu, hiç dağılmadı. Yalnız ben margarin yerine sadece zeytin yağı koydum 2 çay bardağı kadar. Çok teşekkürler…

admin December 22, 2012 at 21:57

Afiyet olsun :)

duygu March 5, 2013 at 13:00

tarifiniz gerçekten çok iyi. dün yaptım çok güzel oldu.arkadaşlarım çok beğendi.hiç dağılmadı gerçekten.teşekkürler…

admin March 5, 2013 at 17:47

Beğenmenize çok sevindim :) Afiyet olsun..

havva hanım April 9, 2013 at 17:05

eşim çok beyendi emeginize saglık köye gidince annemede yaparsın dedi :)

funda May 7, 2013 at 15:09

Sitenizi yeni keşfettim…tarifinizi yaptım sonuç gayet başarılı oldu :) teşekkür ederim emeğinize sağlık…

admin May 8, 2013 at 12:26

Teşekkürler :)

Esra May 28, 2013 at 18:36

Yaptık çokta güzel oldu. İyi ki varsın gurbet eller sayende gurbet ellerde gurbetlik çekmedim bir süre de olsa. :)

admin June 3, 2013 at 07:47

Çok teşekkürler :) Afiyet olsun

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru