İRMİK HELVASI

by admin on 21/03/2012

Sütlü tatlılara bayılırım özellikle Sütlaç‘a.. Ama biraz tuz katılacak – yoksa çok iç bayıcı oluyor –  ve pirinçler hafif diri olacak ki sütlaç yediğimi anlayabileyim. Sütlaç yoksa İrmik Helvasını arar gözlerim :) Birçok lezzetli helva çeşidini görmek mümkün memleketimizde. Aslında helvaların yiyecek olması dışında kültürel bir önemleri de bulunur. İyi günlerde , kötü günlerde helvalar ön plandadır..

İrmik helvası, un helvası, tel helva, pekmez helvası, çekme helva ( Sivas’ta imece usulü 4-5 kişiyle yapılan bir helva çeşidi pişmaniyeye benzer ), yaz helvası, tahin helvası vs. Osmanlı zamanında daha onlarca çeşit helva bulmak mümkünmüş..

Daha önce yapmış olduğumuz ankette yapılması için en fazla oy verdiğiniz Osmanlı mirası bu güzel irmik helvasını videolu olarak hazırladık ve beğeninize sunuyoruz. Videolu yemek tariflerini hazırlamaya devam edeceğiz.

Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki mevcut anlatım tarzı ve malzemelerle, hakkaten çok lezzetli bir irmik helvası elde ediyorsunuz bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Ama yapılabilecek bir takım değişiklikleri de iletmek isterim.

İrmik helvasının olmazsa olmazı aslında süt. Ama şu veya bu sebepten ötürü süt ağır gelir derseniz yarı süt, yarı su kullanabilirsiniz. Hepsini su kullanırsanız helva çok yavan olacaktır malzemeyi ziyan etmeyin. Bunun dışında tereyağı bence çok kararında ama arttırıp azaltabilirsiniz. Dolmalık fıstık gibi kırık badem de kullanabilirsiniz.

Gelelim helvanın sunumuna. İrmik helvasını bir kasenin içine doldurup bir kaşıkla sıkıştırırsınız. Sonra kaseyi tersyüz edip bir servis tabağının içine koyarsınız. Üstünü toz tarçınla süslersiniz. Veya özellikle yaz günlerinde dondurmalı irmik helvası seçeneğini de kullanabilirsiniz :) . Bir kasenin yarısına kadar irmik helvası doldurun, bir kaşıkla sıkıştırın iyice. Ardından üstüne 1-2 top nefis bir kaymaklı dondurma. Ardından dondurmaların üstüne irmik helvası koyup sıkıştırın ve yine ters yüz mis :) En son olarak İrmik helvasının kalorisi yetmez, daha fazla daha fazla diyorsanız kaymaklı irmik helvası seçeneğini işaretleyin mutlaka :) Dondurmalı gibi, dondurma yerine kaymak koyun ve şekeri tansiyonu zıplatın. Bu tarifle 3-4 kişilik helva çıkmaktadır. Afiyet olsun..

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru