MIRİK KÖFTESİ

by admin on 02/05/2010

Mırik köftesi tahmin ediyorum çoğu kişinin duymadığı ve tatmadığı bir yemek. Bu yemek bir Sivas yemeğidir. Cumhuriyet öncesi dönemde yani seferberlik zamanında annemin babannesinin ailesinde çok sevilen bir yemek olduğunu annemden hep duyardım. Babaannenin, evlerinin avlusunun bir kısmına sebze ektiğini – buraya da bostan derlermiş –  ve bu bostanda ailecek özellikle mırik köftesini çok severek yediklerinden annem hep bahsederdi. Geçmişten bugüne gelen ve özelliğini yitirmemiş yöresel bir lezzet olan Mırik köftesini halen büyük bir keyifle hazırlayıp  yiyoruz. Umarım sizlerde beğenirsiniz..

Malzemeler

  • 1/2 Kg köftelik bulgur
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yumurta
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 Kg yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4-5 diş sarmısak ( isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı pul biber ( isteğe bağlı )

Yapılışı

Bulguru 2.5 su bardağı ılık suyla ıslatın ve üzerini bir kapakla kapatın. 20 dakika bekletin. 20 dakika sonra bulgur ıslanıp kabaracaktır. Bulguru yoğurabileceğiniz kenarlı ve yayvan bir kaba boşaltın – tepsi tercih edilir – üzerine soğanı rendeleyin. Tuzu ve unu katıp yumurtaları kırın. Veçiğ köfte gibi yoğurmaya başlayın. Yaklaşık 15 dakika sonra köftenin tamam olduğunu anlamak için yoğururken bulgur sakız çiğnerken çıkan ses gibi çıt çıt ses çıkarır. Bu arada köfte katılaşabilir yanınızda su bulundurun gerektikçe su ekleyip köftelere şekil verirken kullanabilirsiniz.

Hamur haline gelen bulgurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp kabuklu yer fıstığı şeklinde küçük parçalar halinde sıkın.

Bu arada tencerede kaynatıp 1 tatlı kaşığı tuz attığınız suya köftelere atın. Köftelerin piştiğini su üstüne çıktıklarında anlayacaksınız. Köfteler piştikten sonra süzün ve yayvan bir tabağa alın. Bu arada yoğurda ezdiğiniz sarmısakları katıp köftelerin üzerine dökün. Yağı eritip isteğe bağlı olarak üzerine pul biber katıp yoğurdun üstüne döktüğünüzde köfteniz hazırdır.

Mırik köftesi bulgur sevenler için mantı tadında hafif, lezzetli ve besleyici bir yemektir. Afiyet olsun..

{ 4 comments… read them below or add one }

ayse May 13, 2010 at 13:58

Websiteniz çok başarılı. Tarifler de gayet anlaşılır ve güzel…

saniye May 13, 2010 at 14:01

2 gün önce denedim. Süperdi! Ölçüler çok yerindeydi ve yemek çok lezzetli oldu. Teşekkür ederim. Yeni tariflerinizi bekliyorum…

Rahime June 4, 2010 at 09:34

Siteniz hayırlı olsun.Çok şık , hoş bi site…Hem adıyla hem tadıyla birçok kişinin yeni adresi olması dileğiyle… Kolay gelsin…

admin June 4, 2010 at 21:09

Teşekkürler Rahime güzel dileklerin için..

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru