ÇILBIR

by admin on 23/07/2010

Çılbır deyip geçmemek lazım aslında. Çılbır,  Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelmiş basit ama bir o kadar da lezzetli bir yemektir. Sarmısak kullanmadan sadece yoğurtla da hazırlayabilirsiniz. Ama sarmısak’ın girdiği her yemeğin ayrı bir lezzette olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Sağlık açısından yararları saymakla bitmiyor. Yine de seçim sizin.

Söylemeye gerek yok sanırım, Saklı Lezzetler’de yayınlanan tüm yemek tarifleri, bizzat evde hazırlanıp, ölçüleri tekrar gözden geçirilip tarafımızca fotoğraflanmaktadır. Bu vasıtayla yemekleri tadıyoruz doğal olarak :) Ne zamandır çılbır yemiyorduk özlemişiz cidden..

Sarmısaktan söz açılmışken, akrabası soğandan bahsetmesek olmaz :) Önümüzdeki günlerde yine bir Osmanlı yemeği olan soğanlı yumurta tarifi vereceğim. Zamanında sarayda aşçı olabilmeniz için soğanı yakmadan karamelize etmeyi bilmeniz gerekliymiş. Düşünün ne kadar basit birşeymiş gibi kulağa gelse de, testi geçebilmek için aşçıların saatler boyunca ocak başında ter döktüğü söylenmektedir.

Malzemeler

  • 6 adet yumurta
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 4-5 diş sarmısak
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 5 su bardağı soğuk su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

Yatay biraz derin bir tavada suyu kaynatın. İçine tuzu ilave edin ve yumurtaları dikkatli bir şekilde suyun içine kırın ( Suya yakın kırmalısınız ki sarısı dağılmasın ) Yumurtaların beyazları pişince hemen bir süzgeçle bir kaba alın.

Bir başka kapta yoğurt ile ezilmiş sarmısakları karıştırın. Bir tavada da tereyağını eritmeye başlatın.

Bir tabağa önce yumurtaları koyup üstüne yoğurdu ilave edin. Erittiğiniz tereyağının içine pul biberi ilave edip hemen ocaktan alın ve yoğurdun üstüne ilave edin. Afiyet olsun

{ 2 comments… read them below or add one }

Magi August 19, 2012 at 16:30

Bulgaristan’da bu ünlü bir yemek çünkü hem kolay hem nefis :) Ara sıra tabağa önce yoğurdu koyup altına beyaz peynir ilave edebilirsiniz.(1.peynir/2.yoğurt/3.yumurta/4.tereyağı ve pul ya da tatlı kırmızı biber)
sizin yüzünüzden türk mutfağını çok sevmeye başladım :))))

admin August 19, 2012 at 21:11

Türk mutfağı sevilmez mi ? :)) Sende kendi yemek tariflerinizi paylaşırsan aslında çok memnun oluruz.. Eminim sizlerin de çok güzel yemekleriniz vardır

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru