PATLICANLI BULGUR PİLAVI

by admin on 04/10/2010

Öncelikle hepinize iyi bir hafta diliyorum. Aman bu hafta kendinize biraz daha dikkat edin çünkü havalar soğuyacakmış. Güzel bir haftaya güzel ve pratik bir yemek tarifiyle başlayalım istedim. Patlıcanlı Bulgur Pilavı..

Eminim aranızda bulgur pilavını sevmeyenler vardır. Ama sağlıklı ve besleyici bir yiyecek olması sebebiyle evlerde mutlaka tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir takım çeşnilerle veya sebzelerle kombine edilerek evinizde çok rahat tüketebilirsiniz.

Bulgur bir Anadolu yiyeceğidir. Oldukça sağlıklı ve besleyici bir yiyecektir. Buğday’ın çeşitli aşamalardan geçmesiyle elde edilir dolayısıyla buğday’ın içerdiği tüm faydalı vitamin ve mineralleri içermektedir.

Günümüzde un üreticileri sağolsunlar buğday’ı şekilden şekilere sokarak ürettikleri için buğday’dan tam olarak yararlanamıyoruz bile. Hepimizin genelde tükettiği “beyaz ekmek” buğday’ın kepek ve ruşeym kısmının ayıklanıp kimyasallarla beyazlatılan beyaz undan yapılmaktadır ve en faydasız ekmektir. Kepekli undan yapılan ekmekler var onlar bir nebze daha faydalı. Şu sıralar bir de çok fayda çok faydalı edalarıyla üretilen ruşeym unundan yapılmış ruşeymli ekmekler var. Ruşeymin yanına ne katıyorlar bende bilmiyorum açıkcası.

Neyse yazsam çok şey yazacağım ama onları da ekmek nasıl yapılır yazımda yazayım. Besleyici ve lezzetli ürünler tüketmeniz dileğiyle..

Malzemeler

  • 2 su bardağı kalın pilavlık bulgur
  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 1 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı

Patlıcanları alacalı bir şekilde soyun. Küp küp doğrayıp tuzlu suda 20-25 dk. kadar bekletin. Sonrasında tuzlu sudan çıkarıp yıkayıp süzün ve kağıt havluyla kurulayın. Kızdırılmış sıvı yağda patlıcanları kızartıp, altına kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa çıkarın.

Tencerede  tereyağı eritin ve küp küp doğranmış soğanları kavurun. Kabuğu soyulup, küp şeklinde doğranmış domatesi ve pul biberi ekleyin. Biraz soteledikten sonra, 3 su bardağı su ekleyin. Su kaynayınca, tuzunu atıp ardından bulguru ekleyin.  Pilav kaynamaya başlayana kadar yüksek olan ocak ısısını, kaynayınca yarıma indirin. Pilav pişince ( bulgurlar yumuşayıp,tencere hafif dibini tutar gibi olunca ) içine daha önce kızarttığınız patlıcanları ekleyin. Pilavı,iyice karıştırıp kapağını ve ocağın altını kapatın.Dinlendirin, yanında ayranla veya güzel bir cacıkla servis yapabilirsiniz..

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru