EKMEK NASIL YAPILIR

by admin on 26/06/2012

Malzemeler

  •  5 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 20 gr yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Sıvı yağ ( elleri ıslatacak kadar )

Yapılışı

1- Yaş mayayı yarım bardak suda eritin. Ardından toz şekeri karışıma ekleyip iyice karıştırdıktan sonra 10 dk. bekletin. ( 10 dk içinde maya şekerle tepkimeye girerek üstü köpük köpük olacaktır.

2- Geniş ve derin bir kapta un ve tuzu karıştırın. Ardından mayalı su ve kalan 2 bardak ılık suyu kaba ekledikten sonra iyice yoğurun. Yaklaşık 10 dk kadar hamuru yoğurduktan sonra ele hafifçe yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Ellerinize biraz sıvı yağ alıp biraz daha hamuru toparladıktan sonra kabın kapağını kapatın ( eğer kapak yoksa streç film ile hava almayacak şekilde kapatın )

3- Kabı hava akımı olmayan ılık bir ortamda, hamur 2 katına çıkana kadar bekletin. ( Bu genelde 1-1.5 saat aralığında gerçekleşmektedir )

4- Mayalanma olduktan sonra hamuru tekrardan kaptan çıkarın ve  2-3 dk yoğurun ( mayanın oluşturduğu karbondioksit gazının çıkartılması gerekiyor  )

5- Hamuru daha sonra kalıba koyup ( kek kalıbından daha büyük bir kalıp buldum onda yaptım ) üstünü nemli bir bezle kapatıp hamur tekrardan kabarana kadar bekletin ( yaklaşık 1 saat)

6- Hamur kabardıktan sonra önceden ısıtılmamış 200 C ‘ lik fırında üstü kızarana kadar ( yaklaşık 35-40 dk ) pişirin. Ekmeğin pişip pişmediğini ekmeği tabanınına vurduğunuzda tok bir ses geliyorsa anlayabilirsiniz. Bu şekilde ekmek yaptığınızda üst tarafı pişmiş olsa bile rengi pişmemiş havası verebiliyor. Üstüne hafifçe sıvı yağ sürüp 2-3 dk üst tarafta pişirirseniz üst tarafı da görünüm olarak güzelleştirilebiliyor.

Not : Normalde ekmekler buharlı fırınlarda pişirilmektedir. Bunu evde uygulayabilmek için fırının içine küçük bir kapta ( tamamen metal tabiki ) su koyabilrisiniz. Fırın ısındıkça buhar oluşturacaktır. Daha yumuşak bir ekmeğe sahip olacaksınız.


{ 4 comments… read them below or add one }

özlem February 16, 2013 at 09:16

TARİF İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. ÇOK AYRINTILI VE ÖLÇÜLER MÜKEMMEL. ÇOK GÜZEL OLDU EKMEĞİM. SAĞOLUN.

admin February 18, 2013 at 09:24

Rica ederiz Özlem hanım :) Afiyet olsun..

cansu November 16, 2013 at 19:41

Tarifiniz için çok tesek. Hersey harika oldu sayenizde :-)

admin November 20, 2013 at 15:09

Afiyet olsun :)

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru