UN KURABİYESİ

by admin on 08/10/2012

Bu güzel kurabiye için Sevgili Nurten’e çok teşekkür ediyorum. Gerçekten kıvamında, çok lezzetli bir kurabiye. Kesinlikle denemelisiniz.. 

Aslında sütlü tatlılar dışında çok fazla şekerli şeyler tüketmemeye çalışsamda böyle lezzetli şeyler olunca insan kendini tutamıyor doğal olarak :) Ev yapımı olduğu için kesinlikle çok daha sağlıklı olduğu aşikar. Gerçi şekere yağa tuza dikkat edelim derken hergün tükettiğimiz sebzeler, meyveler kısmında büyük gol yiyoruz maalesef 

Tatlıyı kırk yılda bir yiyoruz ama sebze,meyve her zaman tükettiğimiz yiyecekler. Daha önceki yazılarımı okuduysanız İstanbul’daki sebzeler konusundaki serzenişlerimi de az çok biliyorsunuzdur. 

İstanbul’da yaşıyorsanız maalesef adam gibi sebze,meyve bulabilmeniz çok mümkün değil. Bulmak için bilmem neredeki bilmem ne pazarlarını takip edip sabahın köründe, yine ucuz olmayan fiyatlar ödemek zorundasınız. Ama inanın çok merak ediyorum İstanbul’a bu kadar lezzetsiz ürün nereden geliyor ? Ve de bu kadar fahiş fiyata.. 

Öyle güzel bir ülkede yaşıyoruz ki herşeyden gani gani var ama ne hikmetse hepsi ihraç ürünü olarak seçiliyor ( Kemalpaşa kirazı, Seferihisar mandalinası, Aydın’ın inciri, Bursanın yarma şeftalisi vs vs ) ve Rusya’ya, Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Herkes ihracaat ihracaat diye dolanıyor. Tamam yapın ihracatınızı beyler ama birazda kaliteli yiyecekleri biz yiyelim.

Gittiğim şehirlerin pazarlarını gezmeyi çok seviyorum. Son olarak Bolu ziyaretinde köylü pazarını gezme şansım oldu. Gerçekten bir festival gibiydi :) Herşey çok taze, lezzetli ve ucuz! Çok ufak bir örnek vereyim salkım domates 1 TL . İstanbul’da hayal bir rakam..

İnanın yıllardan beri kokmayan maydanoz bile kokuyordu. Keş, erişte, taze sebze meyve, hele patates. Kırmızı kabuklu patates varmış bende ilk defa rastladım. Çok kimse bilmediği için az üretiliyormuş. Deneyelim dedik aldık inanın bu kadar lezzetli bir patates yemedim uzun zamandır. Kızartması 1 gr yağ çekmiyor kıtır kıtır oluyor.  Bir noktaya üzüldüm ama. Normalde patatesli ekmeği meşhurdur Bolu’nun ama maalesef pazarda dahil hiçbir yerde bulamadım her yer Vakfı Kebir ekmeği fırınlarından dolu. Vakfı Kebir ekmeğini de çok severim ama meşhur patatesli ekmeğin lezzetini tatmak isterdim.

Neyse, kurabiyeden başladık nerelere geldik :) Birgün daha detaylıca bir yazı hazırlayıp sizlerle paylaşıyor olacağım. Umarım daha kaliteli ürünlere daha ucuz ulaşabileceğimiz zamanlarda olacak.

Malzemeler

  • 1 paket tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 6 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 paket şekerli vanilin
  • Alabildiği kadar un ( Yaklaşık 4 su bardağı )
  • 1 çay bardağı pudra şekeri ( Üstüne serpmek için)

Yapılışı

1- Tereyağ, sıvıyağ,vanilini ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar karıştırın. Nişasta ve unu ekleyerek hamuru yoğurun. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edeceksiniz

2- Daha sonra hamurdan uygun büyüklükte parçalar koparıp rulo şekline getirin ve bıçakla verev şeklinde kesin ve bir çatal yardımıyla hafifçe bastırıp üzerini boydan boya çizin. İsterseniz yuvarlak şekil de verebilirsiniz.

3- Önceden ısıtılmamış 160 C ‘ lik fırında renkleri beyaz kalacak şekilde pişirin (Yaklaşık 40-45 dk). Kurabiyeler fırında çıktıklarından halen yumuşak olacaklar. Endişe etmeyin ve bu şekilde sakın tadına bakmaya çalışmayın çok fena ağzınız yanabilir. Kurabiyeler çıktıktan sonra yaklaşık 10-15 dk içinde sert hale geleceklerdir. Ardından üstlerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun

{ 2 comments… read them below or add one }

Gülsen January 17, 2013 at 13:30

Benim son zamanlarda yaptığım kurabiyeler pişerken yayılıyor bunun nedeni konusunda fikriniz var mı? mesela yukardaki tarfi yaptım şekil olarak da aynı şekili verdim ama fırına girince kendini bıraktı hamur nedendir acaba??

admin January 27, 2013 at 18:24

Gülsen hanım merhaba,

Kusura bakmayın mesajınıza biraz geç cevap yazabiliyorum. Bunun birkaç sebebi olabilir.

1- Hamuru fazla yumuşak yapmış olabilirsiniz. Malum undan una farkedebiliyor. Biz genelde söke un kullanıyoruz. Böyle bir durumda hamuru 15 dk kadar buzdolabında bekletip ardından gerekli adımları yerine getirirsiniz.

2- Fırın tepsiniz sıcak olabilir. Dolayısıyla kurabiyeler kendilerini hemen bırakabilir. Bunu da fırın tepsisini serin bir yerde 15-20 dk. bekletebilirsiniz. Sonra kurabiyeleri içine yerleştirirsiniz.

3- Ayrıca gereğinden fazla yağla koymuşsanız bunun da etkisi olabilir. Yağ miktarını azalttığınız taktirde sorun düzelecektir. Kolay gelsin..

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru