PESKÜTAN ÇORBASI

by admin on 02/01/2013

Çocukluğum boyunca Peskütan çorbası evimizde hem çok pişerdi, hem de çok severdim. Sivas’ta bir deyim vardır “Kursak kavurgasını ister “. Memleketinden ayrılan herkes gibi, bizde İstanbul’a geldiğimizden beri de Sivas’a has yiyecek ve malzemeleri hasretle arıyoruz. En başta da Sivas’a özel Peskütan ve Pezik turşusu… Sivaslılar için Pezik turşusu çok önemlidir. Şeker pancarının dallarından yapılan özel bir turşudur. Evimizde yazdan büyük bidonlarda yapılırdı. Ayrıca annem kışın turşunun kavurmasını da yapardı ve nefis olurdu.

Peskütan ise, yoğurdun pişirilmiş ve daha katılaşmış hali diyebileceğimiz kışlık bir yiyecek. Çorbası yapılır. Ayran çorbasına benzer ama daha tuzlu ve farklı bir tadı vardır. Her yıl Ekim aylarında hazırlanır. Bidon ve küplerde saklanır. Kışın tüketilir. Bu sene sağolsun Fatma hanım teyze, hem pezik turşusu yaptırmış bize, hem de peskütan göndermiş.  Geçen hafta peskütanı pişirdim. Babam çorbadan her kaşık aldığında Allah razı olsun Fatma Hanım’dan deyip durdu :)) Belki İstanbul’da peskütan’ı bulamazsınız ama Sivas’ta tanıdıklarınız varsa mutlaka isteyin. Pişman olmayacaksınız. Afiyet olsun..

Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 su bardağı peskütan
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 talı kaşığı tuz
  • Kıvam için 1 tatlı kaşığı un ( istenirse )

Yapılışı

1- Yeşil mercimeği haşlayın.( 7 bardak su ile )

2- Peskütanı 1 su bardağı soğuk su ile biraz ezin ve mercimeğin içine ilave edin .

3- Peskütanın kaynamasını bekleyin. Eğer kıvamı çok katı ise biraz sıcak su ekleyip çorbayı inceltin

4- Peskütan kaynadıktan sonra tuzunu ilave edip ocağın altını yarıma alıp tencerenin kapağını kapatın

5- Ayrı bir tavada küp şeklinde doğranmış soğanları tereyağ ile pembeleşinceye kadar kavurun.

6- Soğanlar pembeleşince naneyi ekleyin ve 2 kere karıştırarak tencereye ekleyin. Bir taşım çorbayı kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Sıcak sıcak servis yapın

Not: Çorba biraz sulu olmuşsa, bir kaseye unu koyup üstüne tencereden bir kepçe çorba ekleyin. Unu çorbayla biraz çırpın ardından tencereye ekleyin.

Bu çorba aslında kemikli etle pişirilir. Eğer kemikli et kullanmak isterseniz, önceden eti haşlayın ve suyunu da kullanarak peskütanı pişirin.

{ 1 comment… read it below or add one }

admin January 2, 2013 at 19:07

Merhaba,

Peskütan, bildiğim kadarıyla yoğurdun tuz ile pişirilmesi ile elde ediliyor. Yozgat’taki sanırım biraz daha farklı. Ama neticesinde yoğurt türevleri yiyecekler diyebiliriz sanırım. Kolay gelsin

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru