MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

by admin on 20/07/2012

Artık her Ramazan ayına bu yemek tarifiyle başlayacağım. Hem bu yemeğin Ramazan ayının ilk gününde yapılması bir Sivas geleneği, hem de hakkaten lezzetli ve besleyici bir yemek. Hepinize hayırlı Ramazanlar diliyoruz. Sevgilerimizle..

Zaman ne çabuk geçiyor değil mi sevgili dostlar ? Belirli zamanlarda insan bunu daha net anlayabiliyor. Bu tarifi yayınlayalı neredeyse 1 sene olmuş ama dün gibi sanki.  Hayat keşmekeşesi içinde, umarım sevdiklerimize daha fazla zaman ayırıp, insanları kırmadan, hayatın daha çok farkına vararak yaşayabiliyoruzdur. Sivas’ta gelenek olduğu üzere Ramazan’ın ilk sahurunda bu yemek özellikle yapılır. Bu vesileyle yemeği tekrardan yayınlıyor ve hepinize hayırlı Ramazanlar diliyoruz. Sevgilerimizle..(31.07.2011 )

Ramazan geldi hoşgeldi.. Herkese hayırlı uğurlu olsun. Ramazan ayı boyunca, sizlere iftarla, sahurla ilgili hem yaşanmış hikayeleri hem de yemek tarifleri vermeye çalışacağım.

Sivas’ta Ramazan’ın ilk günü mutlaka mercimekli bulgur pilavı pişirilir ve sahurda yenir. Bunun sebebi, Ramazan ayı boyunca yediğimiz mercimek ve bulgur tanelerinin bizler için tesbih çekip, ibadet edeceğine inanılmasıdır.

Geçen gün bir beslenme uzmanının, mercimek ve bulgurun doyurucu ve besleyici özelliğiyle sebebiyle, özellikle Ramazan ayında yenmesini tavsiye ettiğinde, büyüklerimizin farklı bir şekilde ifade etseler de bir kez daha haklı olduklarını görmek beni çok mutlu etti.

Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 su bardağı kalın pilavlık bulgur
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 7 su bardağı soğuk su

Yapılışı

1- Mercimeği yıkayın ve 4 su bardağı su ile iyice haşlayın. Mercimekler pişerken suyunu çekecektir.

2- Mercimekler iyice yumuşayıp piştikten sonra üstüne 3 su bardağı su katın ve kaynatmaya başlayın. Tuzunu atın ve bulguru ilave edin.

3- Pilav suyunu çekip piştikten sonra kapağını kapatıp ocağın altını da söndürün (Pilavımız biraz sulu bir pilav kıvamında olacaktır). Üstüne bir tavada erittiğiniz tereyağını döküp iyice karıştırın. 10-15 dk dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz..

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru