RAMAZAN İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

by admin on 22/07/2012

Sevgili arkadaşım Beslenme ve Diyet Uzmanı Çiğdem Alay Bıçakcı’dan, sizlerle paylaşmak için Ramazanda beslenme hakkında bir yazı hazırlamasını rica etmiştim. Sağolsun kendisi beni kırmadı ve aşağıdaki bu güzel yazıyı hazırladı. Kendisine teşekkür ediyorum tekrardan.

Bizler için önemli bir ay olan Ramazan ayında kaçınılmaz olarak beslenme düzenimiz de değişir. Aslında, oruç tutmak, mide ve bağırsak sistemimizi dinlendirir. Ancak, yanlış beslenme ile vücudumuza zarar da verebiliriz. Şeker hastaları, hamileler, emzikliler, çok yaşlı ve ağır hastalar, mide ve bağırsak sistemi hastalıkları olanlar, hipertansiyonu hastaları, vs. gibi insanlar için oruç tutmak sağlıklarını etkileyebilir. Bu nedenle bu dönemde beslenme konusunda dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır.

İftarla sahur arasında mutlaka az ve sık beslenilmelidir. Bu şekilde beslenmek hem metabolizmamızın yavaşlamasını engeller hem de mide-bağırsak sistemimizin zorlanmamasını sağlar. Orucumuzu açarken az çorba ve su içtikten sonra yarım saat aralıklarla salata, ardından da ana yemek yenilebilir. Daha sonra sahura kadar bir veya iki ara öğün yapılabilir. Ara öğünlerde meyve veya sütlü tatlılar tercih edilebilir. Sahurda çok ağır, yağlı yiyecekler tüketilmemeli, bunun yerine kahvaltı tarzında bir menü hazırlanabilir. Lif oranı yüksek olduğu için kepekli, tam buğday, çavdar  gibi ekmek çeşitleri, çiğ sebzeler, meyveler tercih edilmelidir.

Yemekleri çok hızlı yemek, midede bulantı, gaz, yanma yapabilir. Bu sebeple yavaş yemek yenmelidir. Öğün aralarında bol sıvı tüketilmelidir. Yemek sırasında su içmek, midede şişkinlik meydana getirir, sindirimi zorlaştırır.

Oruç tutarken normalden daha fazla besin tüketmemek gerekmektedir. Bir öğünde çok fazla besin tüketmek ertesi gün yaşanacak açlık hissini azaltmaz. Eğer bir günde alınması gereken besin öğeleri iftar, sahur ve ara öğünlerde eşit ve dengeli olarak paylaştırılabilirse, ramazan ayında çok sağlıklı bir şekilde beslenebilir, hatta kilo alınmaz verilebilir. Bir ay boyunca sindirim sistemi kendisini yeniler. Normalde eğer alkol, sigara gibi maddeler fazla tüketiliyorsa, oruç sayesinde bunların kullanımının kısıtlanması vücuda fayda sağlar.

Ramazan ayı boyunca kilo almamak ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız bütün bu önerilere dikkat etmenizde fayda var. Hayırlı Ramazanlar…

Çiğdem Alay Bıçakcı
Beslenme ve Diyet Uzmanı

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post:

Arama Motoru